Wees gerust! Elke pup bijt.. Dit is heel normaal gedrag. Elke pup heeft een kauwbehoefte, de tandjes komen door en dat doet hartstikke pijn. Daarnaast ontdekken pups de wereld met hun mond. Net Het zijn net babies, alles wordt in de mond gestopt en geproefd. Geen zorgen dus, dit is een fase en gaat vanzelf over. Het is wel belangrijk om dit in goede banen te leiden én te voorkomen dat je jouw pup gedrag aanleert wat je liever niet wilt als ie later groter is. Als het goed is heb je jouw pup met 8 weken opgehaald, als dit zo is heeft de moederhond jouw pup al een bijtrem aangeleerd. Nu is het aan ons om de opvoeding over te nemen!

Als eerste is het belangrijk om erachter te komen waarom je pup doet wat ie doet! In dit artikel gaat het over bijten, dus ik ga jullie aan het nadenken zetten over waarom jouw pup bijt. Hiervoor is het belangrijk om te kijken naar de context en de situatie;

– Is je pup gewoon aan het experimenteren en aan het onderzoeken? Zoals al eerder gezegd is dit heel normaal gedrag. Voorkom dat ie op spullen (of op jouw) bijt door voldoende kauwspeelgoed neer te leggen en je eigen spullen op te bergen. Geef hem regelmatig iets waar hij op mag kauwen, zoals bijvoorbeeld een runderoor.  Op deze manier is het een stuk makkelijker om goede keuzes te maken én hoef jij niet na te denken hoe je die schoen terug krijgt😉 Daarnaast leer je de pup geen gedrag aan wat je later weer moet ombuigen. 

– Is je pup moe? Als een pup moe is wordt hij, net zoals bij babies, vervelend en gaat hij jengelen. Pups zullen niet gaan huilen, maar wel meer gaan bijten! Probeer dagelijks aan de 20 uur slaap te komen. Ja dit is veel maar wel echt nodig! (check even mijn andere post over waarom slapen zo belangrijk is voor pups) Als je pup niet aan voldoende slaapt komt zal hij snel overprikkeld zijn. Overprikkeling lijdt vaak tot meer bijten en meer “gekke 5 minuten”. Ziet er grappig uit maar is het eigenlijk helemaal niet. Je pup weet op dat moment niet wat hij met zichzelf aan moet en zet de energie om in een burst. Voorkom bijt momenten en stop hem op tijd in bed (lees: de bench) zodat hij alle prikkels kan verwerken en z’n emmertje weer kan legen. 

– Doe je teveel met je pup? Socialisatie heeft geen zin als je pup te weinig slaapt. Let goed op dat je niet te veel prikkels toevoegt voordat het emmertje weer leeg is! Want je raad het al.. Meer prikkels in een vol emmertje= meer bijten! Doe liever iets minder aan socialisatie en bouw meer rustmomenten in zodat jouw pup de prikkels (socialisatie) ook echt aan kan en het geen negatieve ervaringen worden.

– Bijt jouw pup omdat hij graag aandacht wilt? Grote kans van wel, vaak in combinatie met te weinig slaap! Wij mensen zijn geneigd om zodra de pup bijt woorden te roepen als; Nee! Niet doen! Foei! Dit moedigt jouw pup alleen maar aan om te bijten want negatieve aandacht is ook aandacht. Negeren is de key, tezamen met de oorzaak aanpakken zoals te weinig slapen, zodra je pup door heeft dat hij helemaal geen aandacht krijgt door te bijten zal het gedrag snel uitdoven. Immers hij heeft helemaal geen succes meer met het bijten. Let op! Als je in het verleden al vaker aandacht hebt gegeven voor het bijten zal hij in eerste instantie niet snappen waarom het nu ineens niet werkt. Hij zal in een exctintion burst komen. Met andere woorden; het gedrag neemt eerst toe voordat het uitdooft. Het negeren moet je nu echt volhouden! Doet het nou teveel pijn? Loop dan zelf uit de situatie weg, je pup zal de associatie maken tussen bijten-> mijn baasje gaat weg. Til niet de pup op om hem weg te zetten, dit is wederom (negatieve) aandacht waardoor je pup succes heeft behaald.

– Heeft jouw pup buikpijn? Ik zie (helaas) de laatste tijd veel pups voorbij komen met Giardia. Giardia is een vervelende darmparasiet die vaak uit het nest wordt meegenomen. Deze parasiet zorgt voor veel buikpijn en herken je vaak aan extreem bijtgedrag en diarree. Diarree is niet altijd aanwezig, het is daarom ook best lastig om het te herkennen aan de symptomen. Twijfel je of je pup Giardia heeft? Even langs de dierenarts om het uit te sluiten/ aan te pakken!

Natuurlijk zijn er nog veel meer redenen waarom een pup kan bijten, maar dit zijn wel de meest voorkomende. Het is super belangrijk dat je de lichaamstaal van jouw hond leert te lezen zodat je snapt wat jouw hond je probeert te vertellen. Wil je hulp met het doorkomen van de puppy periode? Of met de opvoeding van jouw pup? Laat het dan weten!

Liefs,

Melanie & een poot van Rambo, Coco & Jinx

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *