Bij het zien van een hond met een muilkorf gebeurt er veel in ons menselijke brein. Allerlei gedachtes gaan door het hoofd, of misschien schrik je wel, gelijktijdig met de bijbehorende labels; bijt die hond? Is die hond gevaarlijk? Het zal vast een agressieve hond zijn. Of misschien vind je het wel zielig? Het roept in ieder geval, bij veel mensen, een bepaalde emotie op. En dat is eigenlijk helemaal niet nodig. Eigenaren die kiezen voor een muilkorf zijn vaak heel bewust bezig met hun hond. Zij nemen verantwoording voor hun hond en nemen de veiligheid van hun omgeving in acht. Daarnaast kan deze hond geen schade toebrengen aan zijn of haar omgeving in tegenstelling tot alle andere honden die zonder muilkorf buiten lopen😉 Want, NEWSFLASH, elke hond kan bijten! Ja ook die lieve Goldenretriever kan schrikken van een onverwachte beweging.. Juist de honden met een muilkorf kunnen geen fysieke schade aanrichten!  Dus toon alsjeblieft je waardering naar de eigenaren die voor een muilkorf kiezen, voor de veiligheid van hun eigen hond maar ook voor jou en/of jouw hond(en). Van honden (en eigenaren) labelen wordt echt helemaal niemand vrolijk…

In mijn vak werk ik veel met de muilkorf. Dit is bijna altijd onderdeel van management in een coaching traject rondom agressie (hond-hond/ hond-mens).  Helaas merk ik toch nog vaak dat eigenaren (en niet honden eigenaren) een drempel over moeten als we het over de muilkorf hebben. Daarom wil ik hier graag wat feiten en fabels benoemen, lees je mee?

Naast deze veelgehoorde en veelvoorkomende opmerkingen/feiten/fabels is het belangrijk om het verschil in de verschillende muilkorven te snappen om een juiste keuze te kunnen maken in het aanschaffen van een muilkorf. Ook het opmeten is van belang! Als een muilkorf te krap zit doet het pijn, maar is het te ruim doet het zijn taak niet. Ik raad dan ook altijd aan om meerdere maten te passen omdat elke hond weer anders is en je wel echt de perfect fit wilt hebben. Voordat je de muilkorven besteld/ in huis haalt moet je weten wat de maten zijn om zo te weten welke maat je moet aanschaffen.

Maar wat meet je dan nu precies?

De omtrek van de neus: Meet de omtrek van de snuit bij het breedste gedeelte, net onder de ogen

De lengte van de neus: Meet de afstand van de punt van de neus tot de basis van de neus, net onder de ogen. Dit punt wordt ook wel de ‘stop van de neus’ genoemd. Deze afstand meet je dus aan de bovenzijde van de neus.

Tel er 1.5 cm bij op zodat jouw hond genoeg ruimte heeft om te hijgen, te drinken en voertjes te kunnen aannemen.

En dan nu het verschil in muilkorven, want door al het aanbod zie je al snel door de bomen het bos niet meer😉 In het algemeen:

– Vermijd muilkorven van staal. Deze kunnen erg heet worden in de zomer waardoor jouw hond zich kan verbranden. In de winter kunnen deze extreem koud worden, wat ook niet fijn is voor jouw hond.

– Vermijd muilkorven waarbij de voorkant dicht is. Je hond moet altijd kunnen drinken en kunnen hijgen!

– Verwar een muilkorf niet met een snuitje. Een snuitje mag in nood voor een korte tijd gedragen worden. Bijvoorbeeld bij een spoedconsult bij de dierenarts. Met een snuitje kan de hond niet hijgen en drinken. De snuit van de mond zit op elkaar geklemd, alszijnde een soort dwangbuis waarbij de hond in zijn bewegingsvrijheid wordt beperkt. Dit is allesbehalve diervriendelijk en comfortabel voor jouw hond! Investeer in goede muilkorftraining zodat je een dergelijk snuitje niet hoeft te gebruiken..

Maar wat dan wel? Mijn favoriet qua type en merken muilkorven is de baskerville. Deze is, naar mijn mening, in Nederland de beste muilkorf die je kunt aanschaffen. Gebruik je elke dag de muilkorf? Dan is het zeker een aanrader om er één op maat te laten maken van bijvoorbeeld Biothane. Deze zijn helaas (nog) erg duur, de Baskerville is daarom een mooi alternatief. Fijne pasvorm, een kleine opening voor het geven van voertjes en het kunnen drinken en goed en makkelijk schoon te houden. Buigzaam en licht in gebruik!

Vragen? Of wil jij graag je ervaringen met een muilkorf kwijt? Let me know!

Liefs,

Melanie & een poot van Rambo, Coco en Jinx
SamenWelzijn- Hondenschool en Gedragscoaching

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *