Bij het zien van een hond met een muilkorf gebeurt er veel in ons menselijke brein. Allerlei gedachtes gaan door het hoofd, of misschien schrik je wel, gelijktijdig met de bijbehorende labels; bijt die hond? Is die hond gevaarlijk? Het zal vast een agressieve hond zijn. Of misschien vind je het wel zielig? Het roept in ieder geval, bij veel mensen, een bepaalde emotie op. En dat is eigenlijk helemaal niet nodig. Eigenaren die kiezen voor een muilkorf zijn vaak heel bewust bezig met hun hond. Zij nemen verantwoording voor hun hond en nemen de veiligheid van hun omgeving in acht. Daarnaast kan deze hond geen schade toebrengen aan zijn of haar omgeving in tegenstelling tot alle andere honden die zonder muilkorf buiten lopen😉 Want, NEWSFLASH, elke hond kan bijten! Ja ook die lieve Goldenretriever kan schrikken van een onverwachte beweging.. Juist de honden met een muilkorf kunnen geen fysieke schade aanrichten! Dus toon alsjeblieft je waardering naar de eigenaren die voor een muilkorf kiezen, voor de veiligheid van hun eigen hond maar ook voor jou en/of jouw hond(en). Van honden (en eigenaren) labelen wordt echt helemaal niemand vrolijk…
In mijn vak werk ik veel met de muilkorf. Dit is bijna altijd onderdeel van management in een coaching traject rondom agressie (hond-hond/ hond-mens). Helaas merk ik toch nog vaak dat eigenaren (en niet honden eigenaren) een drempel over moeten als we het over de muilkorf hebben. Daarom wil ik hier graag wat feiten en fabels benoemen, lees je mee?
- Honden die een muilkorf dragen zijn zielig. Nee hoor, niet waar. Sterker nog, voor deze honden komt er vaak een stuk vrijheid/verrijking terug bij het dragen van een muilkorf. Je kan je wellicht voorstellen dat je met een uitvallende hond iets minder relaxed wandelt, en je daardoor wellicht korter aan de wandel gaat of wandelingen overslaat. Als je als eigenaar de garantie hebt dat jouw hond geen schade kan aanrichten kan dit voor veel rust zorgen waardoor de wandelingen ook weer iets fijner zijn😉 Natuurlijk is het wel van belang dat je aan de slag gaat met het aanpakken van de oorzaak (trigger/prikkel/motivatie) die aanzet tot uitvallen. Want dit is niet opgelost met het dragen van muilkorf. Maar het dragen van een muilkorf zorgt wel voor de zekerheid dat jouw hond geen schade kan aanrichten bij anderen. En dat is heel wat waard!
- Een muilkorf belemmert de hond in zijn natuurlijke behoeften. Niet waar! Een goed zittende muilkorf belemmert de hond niet in het hijgen, drinken en aannemen van voer. Het is dus wel ontzettend belangrijk dat jouw hond een goed opgemeten muilkorf draagt, een hond moet ten allen tijden kunnen hijgen om warmte kwijt te raken maar ook om stress te kunnen “releasen”. Daarnaast is het kunnen aannemen van voer voor mij ook een hele belangrijke factor. Immers, ik wil de hond kunnen belonen voor goede keuzes en gewenst gedrag. Let op! Een snuitje is geen muilkorf.. Daarover later meer.
- Een muilkorf om doen is moeilijk en de hond vind dit niet leuk. Dat ligt er helemaal aan hoe en wanneer je jouw hond de muilkorf aanleert. Neem je er de tijd voor en oefen je het van tevoren of moet de hond het nu om? Dwing je hem of laat je hem zelf keuzes maken? Leer je hond op een positieve manier de muilkorf aan zodat de muilkorf “geen ding” wordt! Wij hebben hier aparte trainingen voor waar we eerst beginnen met pionnen en dit uitbouwen naar de muilkorf. De hond legt de associatie tussen voer & de muilkorf en later kan je dit weer uitbouwen naar dat de muilkorf de voorspeller wordt van iets leuks doen samen! Zolang je het jouw hond op een positieve manier, zonder enige vorm van druk en dwang, wordt de muilkorf juist een heel leuk iets en zal je hond er geen enkele moeite mee hebben als je deze bij hem omdoet.
- Een muilkorf is alleen handig als veiligheidsmiddel bij agressie. Nope! Ook bij bijvoorbeeld het van straat eten is de muilkorf een fijn hulpmiddel. Het kan ongelofelijk gevaarlijk zijn als jouw hond dingen van straat oppakt. Denk bijvoorbeeld aan drugs of vergif. Super fijn dus als je dit kan voorkomen door het dragen van een muilkorf. Daarnaast is het qua veiligheid bij bijvoorbeeld het introduceren van een nieuwe hond, kat of een ander huisdier aan te raden om een muilkorf preventief te gebruiken. Denk bijvoorbeeld ook aan visite met kinderen, als jouw hond geen kinderen gewend is kan dit best een (veiligheids)dingetje zijn. Safety first!
- Door het dragen van een muilkorf kan mijn hond niet bijten. Klopt. Maar misschien nog wel belangrijker, jouw hond heeft geen succes met bijten en kan dit gedrag dus niet “oefenen”. Waardoor het gedrag zich niet zal blijven versterken en herhalen. Dan heb ik het alleen over specifiek het bijten.
- Door het dragen van de muilkorf zal mijn hond niet meer uitvallen. Niet correct! De muilkorf is een hulpmiddel om de veiligheid te waarborgen. Een essentieel onderdeel van goed management. Door het dragen van een muilkorf los je niet het probleem op. Je hond valt uit vanwege een bepaalde emotie, opgedane leerervaringen, associaties en een rugzakje wat hij/zij met zich meedraagt. Gedrag is simpelweg datgene wat eruit komt.. Met een muilkorf zorg je ervoor dat er geen schade kan ontstaan, maar om de emotie te veranderen is het van groot belang om aan de slag te gaan met goede coach/therapeut/trainer!
- Andere mensen kijken anders naar mij/ mijn hond als mijn hond een muilkorf draagt. Helaas is dat inderdaad wel wat er vaak in de praktijk gebeurt. Maar maakt dat uit? Eigenlijk is dit stiekem juist wel fijn.. Mensen zullen je automatisch meer uit de weg gaan en jou meer ruimte geven met bijvoorbeeld het passeren. Ik denk dat je jouw hond daar alleen maar een plezier mee doet😉 In de praktijk werkt het dragen van een muilkorf eigenlijk alleen maar in ons voordeel. Honden die loslopen worden snel terug geroepen als de eigenaar de hond met de muilkorf ziet. Super fijn! Dit was waarschijnlijk niet gebeurd als hij geen muilkorf had gedragen waardoor jouw hond misschien wel weer een negatieve (leer) ervaring had opgedaan. Omarm het en wees blij met de extra ruimte die je door de zichtbare muilkorf krijgt!
Naast deze veelgehoorde en veelvoorkomende opmerkingen/feiten/fabels is het belangrijk om het verschil in de verschillende muilkorven te snappen om een juiste keuze te kunnen maken in het aanschaffen van een muilkorf. Ook het opmeten is van belang! Als een muilkorf te krap zit doet het pijn, maar is het te ruim doet het zijn taak niet. Ik raad dan ook altijd aan om meerdere maten te passen omdat elke hond weer anders is en je wel echt de perfect fit wilt hebben. Voordat je de muilkorven besteld/ in huis haalt moet je weten wat de maten zijn om zo te weten welke maat je moet aanschaffen.
Maar wat meet je dan nu precies?
– De omtrek van de neus: Meet de omtrek van de snuit bij het breedste gedeelte, net onder de ogen
– De lengte van de neus: Meet de afstand van de punt van de neus tot de basis van de neus, net onder de ogen. Dit punt wordt ook wel de ‘stop van de neus’ genoemd. Deze afstand meet je dus aan de bovenzijde van de neus.
– Tel er 1.5 cm bij op zodat jouw hond genoeg ruimte heeft om te hijgen, te drinken en voertjes te kunnen aannemen.
En dan nu het verschil in muilkorven, want door al het aanbod zie je al snel door de bomen het bos niet meer😉 In het algemeen:
– Vermijd muilkorven van staal. Deze kunnen erg heet worden in de zomer waardoor jouw hond zich kan verbranden. In de winter kunnen deze extreem koud worden, wat ook niet fijn is voor jouw hond.
– Vermijd muilkorven waarbij de voorkant dicht is. Je hond moet altijd kunnen drinken en kunnen hijgen!
– Verwar een muilkorf niet met een snuitje. Een snuitje mag in nood voor een korte tijd gedragen worden. Bijvoorbeeld bij een spoedconsult bij de dierenarts. Met een snuitje kan de hond niet hijgen en drinken. De snuit van de mond zit op elkaar geklemd, alszijnde een soort dwangbuis waarbij de hond in zijn bewegingsvrijheid wordt beperkt. Dit is allesbehalve diervriendelijk en comfortabel voor jouw hond! Investeer in goede muilkorftraining zodat je een dergelijk snuitje niet hoeft te gebruiken..
Maar wat dan wel? Mijn favoriet qua type en merken muilkorven is de baskerville. Deze is, naar mijn mening, in Nederland de beste muilkorf die je kunt aanschaffen. Gebruik je elke dag de muilkorf? Dan is het zeker een aanrader om er één op maat te laten maken van bijvoorbeeld Biothane. Deze zijn helaas (nog) erg duur, de Baskerville is daarom een mooi alternatief. Fijne pasvorm, een kleine opening voor het geven van voertjes en het kunnen drinken en goed en makkelijk schoon te houden. Buigzaam en licht in gebruik!
Vragen? Of wil jij graag je ervaringen met een muilkorf kwijt? Let me know!
Liefs,
Melanie & een poot van Rambo, Coco en Jinx
SamenWelzijn- Hondenschool en Gedragscoaching