Vandaag ben ik met Rambo (mijn Hollandse herder, soulmate, sportmaatje en best friend) naar de Welkoop gegaan, ik moest kippenvoer hebben en neem dan vaak Rambo mee. Waarom? Dat ga ik je hieronder uitleggen! 

Rambo houdt niet zo van (onbekende) mensen, hij vindt ze gewoon echt niet leuk. Mensen zijn in zijn ogen niet te vertrouwen en al helemaal niet voorspelbaar. Vroeger zette hij agressie in en viel hij uit naar mensen, zo kon hij ze mooi op afstand houden. Dat had hij immers geleerd want iedereen schrikt en loopt van hem weg als hij uitvalt. Zijn emotie (het heel spannend vinden van mensen) heb ik met hard werken, goed management, begrip, geduld en veel training weten om te buigen naar een positieve emotie waardoor ik het gedrag kon ombuigen én kon trainen naar wél gewenst gedrag. Desensitisatie, belonen voor goede keuzes die hij maakte, creëren van positieve associaties, opzetten van veilige trainingssituaties, het leeghouden van zijn stress emmer & het werken in zijn groene zoné heeft ervoor gezorgd dat hij nu perfect onbekende mensen negeert. Ook als de mensen hem niet negeren😉 Dit gaat al ruim 1.5 jaar super goed, maar ook al gaat het goed, het is wel belangrijk dat zijn gewenste gedrag onderhouden wordt en zijn emotie positief blijft. Ik blijf zijn rugtasje vullen met positieve (leer)ervaringen, ook al heeft hij het al geleerd. Een training is niet eventjes iets wat je doet. Het is een proces, wat je moet blijven updaten en zeker goed moet onderhouden. 

Stel je voor; je hebt binnen 3 maanden de spaanse taal volledig onder de knie, middels een super fijne snelcursus. Jij beheerst de taal nu uitstekend. Helaas heb jij nu een tijd lang niet kunnen reizen en heb je het niet kunnen oefenen. Denk je dat je nu na ruim een halfjaar ineens weer vloeiend de taal spreekt? Ik denk het niet..  Ik denk dat het stiekem een beetje weg gezakt is. Een ander voorbeeld: Je bent keihard aan het leren voor een examen. Je hebt faalangst en je vind het dus mega spannend om examen te doen. Voor weken achter elkaar ben je aan het ploeteren op de teksten die je uit je hoofd moet kennen. Je examen haal je dan ook met een dikke 8! Na het examen (lees: het behaalde resultaat) lees je de stof nooit meer. Denk je dat je na een lange tijd hetzelfde goede cijfer zal behalen? Of denk je dat je de stof nog in de praktijk kan uitoefenen? Valt ie al?;) Hetzelfde geldt voor jouw hond! Het is zo ongelofelijk belangrijk om gewenst gedrag te blijven onderhouden.  Helemaal omdat (ongewenst) gedrag vaak voortkomt uit een bepaalde emotie. Hij kiest er niet voor om iets moeilijk te vinden. Of om ergens bang voor te zijn. Het is een gevoel wat hij nou eenmaal heeft bij een bepaalde prikkel/ trigger/situatie. Hij doet het niet expres, zo zit een hond niet in elkaar. 

Heb je na een goed traject de onderliggende oorzaak kunnen aanpakken en het gedrag weten om te buigen naar wel gewenst gedrag? Super goed gedaan! Je mag echt heel trots zijn 😊 Maar vergeet niet dat het hier niet stopt, het is niet ineens einde training. Zorg er alsjeblieft voor dat je hem blijft begeleiden, ook al gaat het nu super goed. Blijf het onderhouden, blijf het rugzakje vullen met positieve associaties. Blijf belonen voor goede keuzes die jouw hond maakt in spannende situaties voor hem. Zo houd je het fijne nieuwe aangeleerde gedrag intact, zal zijn gewenste gedrag bevestigd worden en zal het voor jouw hond steeds minder spannend worden. 

Denk je nu; ja leuk dat onderhouden. Hier heb ik niks aan.. Mijn hond heeft gedrag wat ik niet fijn vind en ik weet echt niet hoe ik dat kan veranderen. Laat het weten! Ga ermee aan de slag met een goede trainer/coach/therapeut. Je mag mij altijd een berichtje sturen!

Denk je nu; mijn hond heeft nergens last van, dit is voor mij niet van toepassing. Houdt dan vooral mijn pagina in de gaten. Ik zal binnenkort een artikel plaatsen over lichaamstaal en stress signalen. Onze honden kunnen namelijk geen nederlands en zij kunnen ons helaas niet vertellen als ze ergens last van hebben. Naja dat kunnen ze wel, maar niet in onze taal.  Wel d.m.v. van lichaamstaal. Daarover in een ander artikel dus meer! 

Ben je op zoek naar begeleiding? Heb je vragen? Let me know!

Liefs,

Melanie & een poot van Rambo, Coco en Jinx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *