Ik zie de laatste tijd helaas veel honden, en heel veel pups, met Giardia voorbij komen. Daarnaast is Giarda de meest voorkomende parasiet bij honden. Belangrijk dus om jullie te vertellen wat Giardia is, hoe je het kan herkennen (of niet) en wat je moet doen als je jouw hond verdenkt van Giardia. Giardia is een eencellige parasiet die zich met alle liefde in het maagdarm kanaal nestelt. Giardia is een zoönose, dat wil zeggen dat het overdraagbaar is naar mensen. Daarnaast vindt ik Giardia één van de meest vervelende parasieten om vanaf te komen, her besmettingen vinden super snel plaats en het je hond hoeft helemaal geen symptomen te hebben. Lastig diertje dus!

Giardia besmetting vind plaats in de omgeving. Door uit een plas water te drinken, andermans poep te snuffelen of van straat te eten. Ook vind er besmetting plaats door bijvoorbeeld aan de poten te likken, want die poten komen overal😉  Eenmaal in de buik verdubbelt de parasiet zich. Besmetting vind dan weer plaats door de parasiet uit te poepen, waardoor hij even aan zijn eigen poep ruikt of een andere hond deze besnuffelt. En hoppa! Daar is weer een besmetting!

Hoe kan je Giardia herkennen? Het meedragen van deze parasiet kan meerdere symptomen met zich mee brengen. De meest voorkomende symptomen zijn; (hardnekkige) diarree, bloed bij de ontlasting en slijmende ontlasting. In sommige gevallen zijn honden iets slomer en verliezen ze gewicht. Maar, een hond hoeft helemaal geen symptomen te vertonen! Dat is nu juist het lastige aan deze parasiet. Sterk nog, de meeste honden vertonen geen enkel symptoom wat kan wijzen op Giardia. Wat ik wel vaak terug zie bij voornamelijk pups is meer en extremer bijtgedrag wanneer een pup Giardia heeft. Niet zo gek natuurlijk, door de parasiet hebben ze hartstikke veel last van hun buik. Ik vind het dus zeker een bezoekje aan de dierenarts waard om Giardia te laten uitsluiten als jouw pup extreem (lees: meer dan normaal zou moeten) bijt. 

Oké! Mijn hond heeft denk ik Giardia, en nu? Ontlasting opvangen en naar de dierenarts! Zij zullen middels een SNAP test kunnen aantonen of jouw hond wel of geen Giardia heeft. Indien je hond de parasiet met zich meedraagt zal hij een meerdaagse kuur voorgeschreven krijgen. Het is van groot belang (!!) dat je zo snel mogelijk je hele huis gaat ontsmetten. Ja, dat betekent ook de bank, de hondenmanden en alle kussens en kleedjes. Ook je kleding! Zoals al eerder benoemt is Giardia zo hardnekkig omdat her besmettingen snel plaats vinden via de omgeving. Zij hechten zich bijvoorbeeld aan de bank en zodra je hond weer op de bank ligt zal hij zichzelf her besmetten. Was alles op minimaal 60 graden, desnoods met de hand. Was je hond met goede hondenshampoo en voorzie ook je andere huisdieren van een wasbeurt. Kook de waterbakken uit met heet water en was veelvuldig je handen. Herhaal dit ritueel meerdere keren tijdens de gehele behandeling! Snap je nu waarom ik dit de meest vervelende parasiet ever vind?;) 

Als je de kuur hebt afgemaakt en alles veelvuldig hebt geboend en gewassen laat je hond dan nogmaals checken op Giardia. Zo weet je zeker dat deze vervelende parasiet weg is!

Wat zijn jouw ervaringen met Giardia? Laat het hieronder even weten! Vragen? Let me know!

Liefs, 

Melanie & een poot van Rambo, Coco & Jinx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *