Eindelijk is ie er dan; de zomer!! Heerlijk hé dat zonnetje? Maar vinden onze honden die zon ook zo fijn? Ja en nee. De ene hond gaat heerlijk liggen zonnebaden waar de andere hond zich verstopt op de meest koele plekjes in huis. Maar wist je dat honden d.m.v. hun vacht een eigen isolatie systeem hebben? Door de vacht wordt er een laag gecreëerd tussen de huid en de directe zonnestralen. Het kan dus zo maar zo zijn dat jouw kortharige hond meer last heeft van de hitte dan jouw langharige hond. Let op, dit kan maar hoeft niet perse. Het werkt natuurlijk twee kanten op. Dit heeft alles te maken met het type ondervacht. Ik ben geen trimmer, en heb hier ook geen verstand van, dus kan je hier niet heel veel meer over uitleggen (iets als schoenmaker blijf bij je leest!;) ) maaarrr ik kan jullie wel de do’s and don’ts meegeven over hoe om te gaan met jouw hond als de temperaturen tropisch worden en ,last but not least, oververhitting. Hoe herken je dit? En hoe te handelen? Laten we hiermee beginnen!

Waarom is die zon zo gevaarlijk voor onze honden?

Honden kunnen niet zweten zoals wij en zoals genoemd werkt hun vacht isolerend. Dit heeft voor en nadelen. Honden verliezen warmte door hun tong en (in mindere mate) door hun voetzolen. Verkoeling wordt gezocht door veel te hijgen. Als een hond een temperatuur van +- 41 graden bereikt wordt het bloed dikker en heeft het lichaam moeite met het bloed rond te pompen. Hart, hersenen en de organen kunnen beschadigen met uiteindelijk de kans op overlijden. Het is dus echt zaak om jouw hond goed in de gaten te houden op deze warme dagen!

Hoe weet ik of mijn hond het te warm heeft en oververhitting op de loer ligt? Check de onderstaande symptomen:

EHBO bij oververhitting:

  1. Haal de hond uit de zon en leg hem neer in de schaduw op de koelste plek die je hebt
  2. Zet een ventilator aan en plaats deze naast jouw hond
  3. Neem zijn tempratuur op! Is deze boven de 40 graden, neem dan direct contact op met de dierenarts
  4. Is de temperatuur boven de 41 graden? Dan moet de hond direct gekoeld worden! Let op, gooi nooit ijskoud water over de hond heen. Dit is een te groot verschil in tempratuur waardoor de hond in shock kan raken. Scheer, indien mogelijk, de hals en buik kaal en koel deze met koud water. Bevochtig de voetzooljes, liezen, oren en hals en leg je hond op een kletsnatte ondergrond die je blijft bevochtigen. Let op! Leg nooit een natte doek/ deken over de hond neer, hierdoor wordt de warmte vast gehouden in plaats van dat de hond afkoelt.
  5. Geef je hond zo snel mogelijk koel water te drinken. Niet direct een hele bak maar kleine slokjes. Zorg er ook nu weer voor dat het geen ijskoud water is.
  6. Koel indien mogelijk de voetzooltjes met alcohol (>70%). Gooi dit niet over de hond heen maar dep de liezen, voetzooltjes en oksels. Door de alcohol koel je sneller dan met water omdat je bloedvaten open gaan staan en gaan verwijden waardoor de hitte sneller afgevoerd kan worden.

Zo, nu weet je precies hoe je oververhitting kan herkennen en hoe je moet handelen. Maar alsjeblieft, voorkom oververhitting ten allen tijden! Het is levensgevaarlijk, pijnlijk voor je hond en ook voor jouw een behoorlijk traumatische ervaring.

Hoe voorkom je dit? Door de volgende punten door te nemen😊

Vind je het nog steeds zo leuk, dat warme weer? Of zakt de moed je al in de schoenen?

Laat alle puntjes waar je op moet letten je niet weerhouden om zelf lekker te genieten van dit prachtige weer. Maar houd wat meer rekening met je hond. Laat hem wat meer thuis, in de koelte met de airco’s / ventilatoren en gun hem zijn rust. Geef hem wat afkoeling met een hondenbadje of een koelmat en ga heerlijk samen in de chillmodus, fijn voor jou én je hond!

Vragen? Let me know!

Liefs,

Melanie & een poot van Rambo, Coco en Jinx.
SamenWelzijn hondenschool & gedragscoaching

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *