Eindelijk is ie er dan; de zomer!! Heerlijk hé dat zonnetje? Maar vinden onze honden die zon ook zo fijn? Ja en nee. De ene hond gaat heerlijk liggen zonnebaden waar de andere hond zich verstopt op de meest koele plekjes in huis. Maar wist je dat honden d.m.v. hun vacht een eigen isolatie systeem hebben? Door de vacht wordt er een laag gecreëerd tussen de huid en de directe zonnestralen. Het kan dus zo maar zo zijn dat jouw kortharige hond meer last heeft van de hitte dan jouw langharige hond. Let op, dit kan maar hoeft niet perse. Het werkt natuurlijk twee kanten op. Dit heeft alles te maken met het type ondervacht. Ik ben geen trimmer, en heb hier ook geen verstand van, dus kan je hier niet heel veel meer over uitleggen (iets als schoenmaker blijf bij je leest!;) ) maaarrr ik kan jullie wel de do’s and don’ts meegeven over hoe om te gaan met jouw hond als de temperaturen tropisch worden en ,last but not least, oververhitting. Hoe herken je dit? En hoe te handelen? Laten we hiermee beginnen!
Waarom is die zon zo gevaarlijk voor onze honden?
Honden kunnen niet zweten zoals wij en zoals genoemd werkt hun vacht isolerend. Dit heeft voor en nadelen. Honden verliezen warmte door hun tong en (in mindere mate) door hun voetzolen. Verkoeling wordt gezocht door veel te hijgen. Als een hond een temperatuur van +- 41 graden bereikt wordt het bloed dikker en heeft het lichaam moeite met het bloed rond te pompen. Hart, hersenen en de organen kunnen beschadigen met uiteindelijk de kans op overlijden. Het is dus echt zaak om jouw hond goed in de gaten te houden op deze warme dagen!
Hoe weet ik of mijn hond het te warm heeft en oververhitting op de loer ligt? Check de onderstaande symptomen:
- Overmatig hijgen. Merk je dat jouw hond meer hijgt dan normaal? Wees dan extra alert!
- Kwijlen. Vaak gaat het kwijlen tezamen met overmatig hijgen, zie je jouw hond ineens veel hijgen en kwijlen? Haal hem direct uit de zon en tempratuur je hond.
- Braken of braakneigingen.
- Je hond beweegt traag en oogt duf. En dan hebben we het over een stuk trager dan normaal😉 Het is natuurlijk niet zo gek dat hij zich wat langzamer beweegt met warmer weer. Kijk naar het hele plaatje!
- Lusteloosheid en geen aanstalten maken om te gaan eten
- Bewusteloos raken
- In paniektoestand raken. Vaak raken honden in paniek wanneer ze moeite hebben met ademen. De paniek en stress verergert dit alleen maar, deze paniektoestand is dan ook extreem gevaarlijk! Doordat ze zich zo druk maken wordt de tempratuur alleen maar hoger en zal het lichaam meer warmte produceren.
- Staken/ niet verder willen lopen
- De lichaamstempratuur stijgt. Is de tempratuur boven de 40 graden? Direct schakelen!
- Rood/blauwe/ donkere slijmvliezen. De beste manier om dit te checken is door de lip van jouw hond op te tillen en te kijken welke kleur het slijmvlies heeft. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk om te weten welke kleur slijmvlies jouw hond in normale status heeft! Bekijk dit dus regelmatig zodat je een goede graadmeter hebt! De kleur rood duid over het algemeen op dik bloed, ontstekingen en/of stress. De kleur blauw(achtig) duid op zuurstof tekort/ zuurstof arm bloed.
EHBO bij oververhitting:
- Haal de hond uit de zon en leg hem neer in de schaduw op de koelste plek die je hebt
- Zet een ventilator aan en plaats deze naast jouw hond
- Neem zijn tempratuur op! Is deze boven de 40 graden, neem dan direct contact op met de dierenarts
- Is de temperatuur boven de 41 graden? Dan moet de hond direct gekoeld worden! Let op, gooi nooit ijskoud water over de hond heen. Dit is een te groot verschil in tempratuur waardoor de hond in shock kan raken. Scheer, indien mogelijk, de hals en buik kaal en koel deze met koud water. Bevochtig de voetzooljes, liezen, oren en hals en leg je hond op een kletsnatte ondergrond die je blijft bevochtigen. Let op! Leg nooit een natte doek/ deken over de hond neer, hierdoor wordt de warmte vast gehouden in plaats van dat de hond afkoelt.
- Geef je hond zo snel mogelijk koel water te drinken. Niet direct een hele bak maar kleine slokjes. Zorg er ook nu weer voor dat het geen ijskoud water is.
- Koel indien mogelijk de voetzooltjes met alcohol (>70%). Gooi dit niet over de hond heen maar dep de liezen, voetzooltjes en oksels. Door de alcohol koel je sneller dan met water omdat je bloedvaten open gaan staan en gaan verwijden waardoor de hitte sneller afgevoerd kan worden.
Zo, nu weet je precies hoe je oververhitting kan herkennen en hoe je moet handelen. Maar alsjeblieft, voorkom oververhitting ten allen tijden! Het is levensgevaarlijk, pijnlijk voor je hond en ook voor jouw een behoorlijk traumatische ervaring.
Hoe voorkom je dit? Door de volgende punten door te nemen😊
- Beperk fysieke inspanningen. Ga niet met je hond sporten zoals bijvoorbeeld joggen, fietsen etc. Als de tempratuur boven de 19 graden is het echt te warm! Stimuleer je hond ook in de tuin niet met beweging, vermijd dus het gooien van ballen, stokken etc. Vermijd lange wandelingen op het heetst van de dag en laat je hond niet intensief zwemmen. Ga bijvoorbeeld geen ballen gooien in het water. Hij moet zich ontzettend inspannen en zal niet afkoelen maar verder opwarmen. Pootje baden mag natuurlijk wel, bijvoorbeeld in een badje in de tuin in de schaduw.
- Vermijd de hete uurtjes van de dag. Als je wilt wandelen doe dit dan s’ochtends vroeg of s’avonds laat. Zonder felle zon.
- Vermijd ten alle tijden asfalt. Asfalt warmt ontzettend snel op. Wist je dat asfalt met een buitentempratuur van 25 graden +- 51.6 graden kan worden? Bizar.. Houd hier dus rekening mee. Als je dan toch naar buiten moet met je hond zoek dan het gras op. Ook zand wordt gloeiend heet!
- Laat je hond niet in de auto, tent, caravan of andere kleine ruimtes waar de tempratuur snel kan oplopen. Als het buiten 20 graden is kan de tempratuur binnen 10 minuten al stijgen naar 35 graden. En na een halfuur zelfs tot 50 graden! Let op! Ook in een rijdende auto (zonder airco) schuilt dit gevaar..
- Zorg voor voldoende schaduwplekken en verkoeling. Zorg je dat je altijd vers drinkwater hebt staan en creëer schaduw in huis en in de tuin. In de tuin kan je gebruik maken van bijv. parasols en in huis van airco’s en zonneschermen. Kijk naar extra koelmogelijkheden zoals bijvoorbeeld een koelmat/ koelhalsband of en honden badje.
- Borstel jouw hond extra vaak! Door te borstelen zorg je voor meer ruimte tussen de haren wat weer meer zorgt voor frisse lucht, afgezien van het feit dat het natuurlijk super fijn is om wat extra (loszittende) haren te verliezen. Daarnaast voorkom je door te borstelen klitten, en die klitten houden juist weer warmte vast😉
- Let op de huid van de hond. Honden met een lichte huid kunnen snel verbranden. Smeer speciale zonnebrand cremé voor honden op de huid met weinig haar zoals op de neus, de liezen,oren, dijen en buik.
- Wees nog meer op je hoede bij honden die in de risicogroep vallen. Zoals bijv. jonge pups, oudere honden, honden met overgewicht en kortsnuitigen. Die laatste groep heeft altijd al moeite met ademen, tel daar nog eens warm weer bij op en het is hét recept voor benauwdheid en oververhitting.
- Let op voor watervergiftiging! Spelletjes met water is natuurlijk een heel goed idee maar bij te veel water binnen krijgen is er de kans op vergiftiging. Als gevolg van teveel waterinname vermindert de concentratie aan zouten en andere stoffen in het bloed. Hierdoor stijgt de druk in de lichaamscellen, wat leidt tot een verhoogde druk in de schedel. Met als gevolg dat de hersenen dit niet aan kunnen en in feite een “stroomstoring: krijgen. Daardoor treden de eerste symptomen op zoals hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en desoriëntatie.
- Pas op voor blauwalg en botoulisme! Bij tempraturen tussen de 20 en 30 graden ontstaat er in stilstaand water snel blauwalg. Dit is een bacterie die giftig is voor mens en dier. Deze alg kan je herkennen aan een blauw/groenige gloed over het water. Bij warm weer ontstaat er een risico op botoulisme oftewel dode dieren in het water. Wanneer een vogel of vis sterft en zich in stilstaand water bevindt bij hogere temperaturen, kan het water besmet worden met de toxines van de bacterie. Honden worden ziek door het zwemmen in of drinken van dit water. Botulisme kan bij honden leiden tot heftige maag-darmklachten, spierzwakte, verlamming en uiteindelijk ook tot sterfte.
Vind je het nog steeds zo leuk, dat warme weer? Of zakt de moed je al in de schoenen?
Laat alle puntjes waar je op moet letten je niet weerhouden om zelf lekker te genieten van dit prachtige weer. Maar houd wat meer rekening met je hond. Laat hem wat meer thuis, in de koelte met de airco’s / ventilatoren en gun hem zijn rust. Geef hem wat afkoeling met een hondenbadje of een koelmat en ga heerlijk samen in de chillmodus, fijn voor jou én je hond!
Vragen? Let me know!
Liefs,
Melanie & een poot van Rambo, Coco en Jinx.
SamenWelzijn hondenschool & gedragscoaching