Herkenbaar? Vast en zeker! Onze honden vinden het heerlijk om lekker vies te worden, en gelijk hebben ze! Niet altijd zo handig en zeker niet altijd zo fijn. Maar Hé! Het hoort wel bij hond zijn.. Of vind jij van niet?
Elke hond heeft bepaalde behoeften. Veel behoeften zijn geldend voor elke hond. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de piramide van Maslow. Deze is opgesteld voor de mens, maar ik hou deze ook aan voor honden. Immers, honden ervaren ook emoties en hebben een zeker bewustzijn. De behoeften die we hieronder kunnen scharen zijn (tussen haakjes de vertaling, naar mijn mening, naar onze huishonden):
- Lichamelijke behoeften (bijv. voedsel,water, beweging, slaap etc)
- Behoefte aan veiligheid en zekerheid (bijv. een veilige plek hebben om te kunnen “zijn” en te kunnen slapen, voorspelbaarheid en duidelijkheid, vertrouwen kunnen hebben in de mens, geen gebruik maken van aversieve middelen, basis verzorging etc)
- Behoefte aan sociaal contact (contact met soortgenoten, contact met de mens, vermijden van isolement!)
- Behoefte aan waardering en erkenning (echt contact d.m.v. 1 op 1 aandacht en tijd, hoogwaardige beloningen, de hond als karakter accepteren)
- Behoefte aan zelfontplooiing (verrijking (!) door het interactief aanbieden van voer, training en veranderingen van omgeving)
Bij mijn gedragscoaching consults vul ik naast het behandelen van de hulpvraag altijd deze piramide voor mezelf in, afgestemd op de individu en het karakter van de hond. Het één hangt vaak samen met het ander wat ook weer invloed heeft op het welzijn van de hond én van de eigenaar. Daarbij neem ik ten alle tijden een twaalftal factoren mee. Één van die factoren is o.a. de vraag; waar is de hond voor gefokt? Welke ras eigenschappen komen tot uiting? In hoeverre kan de hond zijn of haar natuurlijke gedrag uitoefenen? Super belangrijk om hiermee bezig te zijn! Bewustwording van leidt vaak tot het voorkomen van bijv. (voor ons) ongewenst gedrag.. Mooie voorbeelden zijn:
– Een bordercollie die fietsers drijft (in dit voorbeeld gaan we dus niet van de emotie angst)
– Een jack russel die de tuin omploegt
– Een huskey die aan de lijn trekt
– Een herder die naar visité blaft
– Een retriever die alles van straat oppakt en vasthoudt
– Een beagle die “alleen maar met z’n neus op de grond loopt”
Al deze voorbeelden zijn voor ons als mens bijna allemaal ongewenste gedragingen.. Voor de honden alleen niet! Zij zijn gefokt om deze gedragingen uit te voeren, dit is genetisch al bepaald. Hier is immers jaren op gefokt! Betekent dit dan dat we dit moeten accepteren? Ja en nee! Ik ben van mening dat we tegemoet moeten komen aan de behoefte van jouw hond, om hem simpelweg een gelukkige hond te laten zijn. Betekent dit dat je hele tuin omgegraven moet worden? Of dat je altijd achter een trekkende hond moet aanlopen? Of dat je het blaffen naar de visite moet negeren? Of dat je moet accepteren dat je buiten geen contact krijgt met jouw beagle? Nee, absoluut niet. We moeten alleen iets meer out of the box denken om tegemoet te komen aan beide behoeften: die van de hond & die van de mens.
Als voorbeeld die gravende jack russel; creëer een plekje waar hij wel mag graven en leer hem aan dat hij daar mag graven! Zo hou jij je tuin mooi, mag jouw hond doen wat hij graag doet en zijn jullie beide blij. Of die trekkende huskey; Leer hem 2 tuigjes aan. Het ene tuigje waar hij in mag trekken (bijv naast de fiets/ step/ canicross etc) en het andere tuigje waar je hem aanleert hoe hij kan wandelen zonder te trekken. Zo kan ik nog heel veel meer voorbeelden benoemen..
Ook kan je super veel variëren met verschillende vormen van beloningen.. Is jouw hond gek op jagen en/of drijven? Beloon hem met een (tug)toy (of bijv. een hengel) waar hij achter aan mag sjesen. Of gooi voertjes uit waar je hond achteraan mag. Is jouw hond gefokt voor het bijtwerk? Beloon hem met een bijttasje! Is jouw hond gek op apporteren en objecten mee dragen? Geef hem een taak om iets te dragen😊 Zo veel leuke en verschillende manieren om met de behoeften van jouw specifieke hond om te gaan! Veel leuker (en effectiever) dan het straffen van voor jouw hond normale gedragingen😉
En natuurlijk snap ik dat het soms vervelend is als jouw hond net naar de trimmer is geweest en op de eerste de beste wandeling die vieze sloot in springt. Probeer erom te lachen en hem af en toe eens lekker hond te laten zijn. Laat hem eens in de vieze modderplas rollen of een tunnel naar Rome (bij wijze van spreken dan hé) graven in het bos. Of heerlijk staan snuffelen voor een halfuur bij dat ene boompje. Heerlijk toch? En als hij nou echt even schoon moet blijven die ene dag, probeer het te voorkomen. Voorkomen is altijd beter dan genezen!
Hulp nodig? Let me know! Vragen? Laat het weten!
Liefs,
Melanie & een poot van Rambo, Coco en Jinx.
SamenWelzijn Hondenschool en Gedragscoaching