Eigenaresse, kynologisch instructeur, trainer & gedragscoach

Al van jongs af aan ben ik altijd al bezig geweest met honden. Als klein meisje liep ik dan ook al op de kynologenclub, samen met mijn moeder, met onze vier honden. Geen één cursus was mij te gek, al was ik nog zo jong. Het hondengen zat er dus al vroeg in en is alleen maar meer geworden! 

Mede-eigenaar/ Pakwerker / Instructeur

Ik ben de partner van Melanie en dus ook de trotse eigenaar van Rambo, Coco en Jinx. Honden zijn ondertussen ook mijn passie geworden. In de afgelopen jaren heb ik geleerd dat ik niet de baas ben over onze honden maar dat ze mijn beste vrienden zijn. Mijn honden zijn mijn alles en zij hebben mij dan ook al veel geleerd.

Instructrice, trainer & gedragscoach

Van huis uit ben ik opgegroeid met asiel/herplaats honden. Het was voor mij een logische stap om bij het op mijzelf gaan wonen een asielhondje in huis te halen, Kelly een schotse collie. Zo gek als ik op honden ben bleef het niet bij 1 hond. Allerlei rassen hebben ons gezin rijk gemaakt. 

Kynologisch instructeur, trainer & gedragscoach

Minna Yrjana heeft ruim 30 jaar ervaring in het trainen van (werk)honden, met als specialisatie herders. Zij is trainer, fokker (van mechelse herders), (kynologisch) instructeur en gedragscoach.

Daarnaast werkt ze ook voor DutchCellDogs.  Minna brengt ontzettend veel informatie, kennis en praktijk ervaring met zich mee.

Instructrice & gedragscoach

Hoi, ik ben Merel. Ik woon samen met mijn twee dochters, mijn man en onze katten Nika en Floor in het landelijke Oudkarspel. Geen hond? Nee, geen hond op dit moment… Dat is een verhaal apart.

Honden? Daar wist ik niets van. Als ze kwispelen zijn ze blij, toch…? Dat was hoever mijn kennis reikte. Totdat… Wij besloten na vele jaren van twijfel toch om een hond in huis te nemen. Toen begon mijn ontdekkingstocht.
Vanuit mijn perfectionistische kant wilde ik alles weten en ging ik super voorbereid bij allerlei fokkers langs. Kennis maken met verschillende rassen. Uiteindelijk zijn wij uitgekomen bij een Hollandse Herder van een fantastische fokster. Met mijn neus in de boeken bracht ik avonden door, zodat ik goed voorbereid zou zijn als de pup eenmaal in huis kwam. Ik was er klaar voor!

Instructeur detectie & Allround diertrainer

Hoi, ik ben Lia. Mijn roots liggen op het platteland en mijn interesse
in dieren is letterlijk in de wieg begonnen. Mijn hele jeugd was ik
bezig met dieren en hun gedrag maar ook met sporten op hoog niveau. Door een blessure kon ik mijn opleiding lichamelijke oefening niet afmaken en nam ik de overstap op de dieren. Het gevolg was dat ik naast een opleiding dierenarts assistente en Animal Management (Britse opleiding) een stage ging lopen in Ouwehands Dierenpark waar ik vervolgens een vaste baan kreeg. Op dat moment had ik twee Mechelse Herder teefjes, een herplaatser van 4 jaar, KNPV-getraind en een pup van 12 weken. 

Met de pup ben ik de training in gegaan en heb naast puppy-cursussen de G&G gedaan en begonnen met Agility. Zij was een angstige pup door slechte socialisatie en heeft mij heel wat geleerd over het winnen van vertrouwen en omgaan met angstopwekkende prikkels. Helaas trainde ik haar eerst nog volgens oude methodes, met de slipketting en veel correctie maar gelukkig deed het PRT-training (positive reinforcement training) zijn intrede in de dierentuin en bij de honden en ben ik al vrij snel overgestapt naar clubs waar op een positieve manier getraind werd.

Belangrijke samenwerkingen van SamenWelzijn:

 Jumper de diersuper in Hoorn- Dierenkliniek Epe Centrum- Stichting Alert- VanStal- Saskia van der Made- Tjibby Natural Dog Snacks- Kringgroep Wognum- Aangesloten bij de SPPD- Aangesloten bij de Nederlandse detectiebond- Agilitoy

Melanie

Eigenaresse / Gedragscoach / Kynologisch Instructrice/ Trainer

Al van jongs af aan ben ik altijd al bezig geweest met honden. Als klein meisje liep ik dan ook al op de kynologenclub, samen met mijn moeder, met 1 van onze vier honden. Geen 1 cursus was mij te gek, al was ik nog zo jong. Je kan wel stellen dat het hondengen al vroeg in mijn bloed zat met een moeder als instructrice en een groot hondengezin! Het hondengen is dan ook altijd blijven kriebelen en alleen maar groter geworden door mijn eigen hondengezin te starten én mij te verdiepen in honden(gedrag) door alle studies en bijscholingen die ik heb gedaan en nog steeds doe. En natuurlijk alles wat ik leer vanuit mijn eigen honden, met allen hun eigen uitdagingen;)

Zelf train ik actief SAR (Search And Rescue) en is het de doelstelling om onze honden op te leiden voor het zoeken naar vermiste personen. Daarnaast train ik KNPV/ IGP. Naast de honden ben ik allround diertrainer/ dierliefhebber; aan huis hebben wij onze varkentjes, geitjes, kippen en pony’s. En ja; die kunnen allemaal de touch en de twist;) Mijn dieren zijn mijn alles!

Mijn honden leren mij heel veel, elke dag weer, en mijn honden (met allemaal hun eigen rugzak) hebben mij gebracht waar ik nu ben. Door hen heb ik paden bewandeld die ik anders nooit zou hebben bewandeld. Door hen ben ik mij verder gaan verdiepen in honden en honden gedrag.  Naast mijn jarenlange ervaring heb ik er bewust voor gekozen om verschillende studies en nascholingen te doen. Praktijk zonder theorie is immers niet onderbouwd en het is belangrijk om als professional je kennis up to date te hebben. Mijn passie / specialiteit ligt bij de herders. Ik vind dit een geweldige rasgroep en put er veel energie uit om herder eigenaren te helpen. Daarnaast is de gedragscoaching  (met name agressie) echt mijn passie en vind ik het extreem belangrijk om kennis te kunnen overdragen en vanuit wetenschappelijk onderbouwde methodieken therapie en coaching te kunnen toepassen. Verder help en ondersteun ik met de herplaatsing van herders en bemiddel ik regelmatig voor herders uit het asiel.

Maar, het meeste leer ik toch van mijn honden. Ik stel jullie dan ook graag voor aan onze honden, omdat zij de reden zijn geweest om mij nog verder te verdiepen en te specialiseren in honden en gedrag. 

COCO

Toen ik met mijn partner op road trip ging naar Montenegro hebben we dan ook onze eerste hond samen opgepikt. Bij het vuilnis wel te verstaan. We waren zo verliefd op haar dat we haar, na haar uitgebreid te hebben laten onderzoeken bij de dierenarts en te voorzien van de nodige inentingen en een chip, in de auto meegenomen hebben naar Nederland. Dat was natuurlijk een helse rit, arme hond (Coco) had nog nooit in een auto gezeten. Sterker nog, ze had nog nooit een halsband om gehad. Coco is uitgegroeid tot een onwijs lieve en (mens) sociale hond. Zij is een mix met een Turkse herder (kangal) en is dan ook erg zelfstandig. Maar, lange wandelingen en balans & coördinatie mag je haar altijd voor wakker maken! Coco hebben we bij een onwijs leuke en lieve dame geplaatst die met haar camper over de wereld reist. Een mooier leven kan je haar niet gunnen! Coco is op haar best onderweg, onder de mensen, in de natuur en samen met haar mens!

RAMBO

Niet lang daarna hadden we besloten om een tweede hond aan te schaffen; een hollandse herder uit werklijnen, Rambo. Een heel ander kaliber. Een bewuste keuze gezien ik graag echt de sport in wilde. Dat het een andere sport werd dan wat ik van tevoren had bedacht wist ik destijds nog niet. Na uitgebreid onderzoek kwam ik erachter dat Rambo zijn voorouders bekende politiehonden waren die op het NK hebben gestaan. Dat verklaarde de enorme drift en het niet willen loslaten van speeltjes!  Rambo heeft mij ontzettend veel geleerd, en door Rambo is mijn passie voor werkhonden en in het specifiek herders ontstaan. Rambo is een pittige hond, maar door hard te trainen samen is het nu de beste hond geworden die ik mij kon wensen. We zetten Rambo regelmatig in als stabiele hond tijdens de herder groepen/ gedragstherapie consult. Met Rambo doe ik IGP / KNPV (IPO), SAR en Obedience. Het bijtwerk is wel echt zijn passie (en daardoor ook die van mij) en ook het neuswerk vind hij geweldig. Verder doen we ook fitnessen en loopband training, en regelmatig de aquafit. We genieten zo samen! 

JINX

Jinx hebben we overgenomen toen ze 1 jaar oud was, een herplaatser, hollandse herder uit werklijn. Het zusje van Rambo wel te verstaan. Wij waren op zoek naar een derde hond omdat mijn partner (Nick) ook graag wilde trainen. Helaas bleek dat Jinx een hele grote rugzak met zich meedroeg, gevuld met negatieve emoties en negatieve leerervaringen. Jinx zet agressie in wanneer zij angstig is en deze angst slaat weer om naar extreem obsessief gedrag. Met Jinx hebben we een medisch traject doorlopen om pijn volledig uit te kunnen sluiten, hier kwam uit dat zij artrose heeft.  We zijn keihard aan de slag gegaan met training, met ondersteuning van gedragsmedicatie. We hebben zo goed als alle (ongewenste) gedragingen eruit, dus dat is fin! Jinx is super lief en we zijn tot op de dag van vandaag super blij dat we haar hebben overgenomen, al kost het veel tijd, geduld en is management key. We hadden haar voor geen goud willen missen. Ze heeft een hartje van goud en klimt het liefste op schoot om lekker te knuffelen. Jinx maak je niet blij met drukte, voor haar is het heel erg fijn dat we een groot erf hebben. Jinx maak je echt gelukkig met haar balletje, dat is echt haar alles! Ook vind zij balans & coördinatie heel erg leuk.

YONI

Yoni is een mechelse x Duitse herder. Maar ze heeft het karakter van een Mechelaar hoor;) We hebben we overgenomen toen ze 6 maanden was. Dat was eigenlijk helemaal niet de bedoeling, de bedoeling was om haar tijdelijk op te vangen. Yoni zat bij ons op de puppycursus, helaas waren de eigenaren niet al te best voor haar. Na overleg hebben we haar daar weg gehaald en zijn we op zoek gegaan naar een geschikt huisje. Ze is eerst tijdelijk door Merel opgevangen. Daarna hebben we haar geplaatst, maar daar is ze naar een dag terug gebracht, en toen is ze bij ons gebleven. Yoni is echt een onwijs lieve hond, een grote knuffelbeer én een giga puber op dit moment. Ze heeft energie voor tien en heeft echt elke dag mentale en fysieke uitdaging nodig. Met Yoni doen we SAR, obedience, fitness en loopband training. Daarnaast ook regelmatig aquafit. 

TARZAN (HOLLAND BARON V. LE DOBRY)

Sinds kort is er uitbreiding van ons gezin! Ons Hollandse herder pup Tarzan! Hij heeft een stamboom (le dobry) en met hem willen we dan ook verder in de IGP en SAR. 

OPVANGHONDEN

Regelmatig vangen wij herders op die in het asiel niet meer plaatsbaar zijn. Heel soms doen we dit ook voor particulieren. 

Behaalde Diploma's en certificaten

  • Module A – O&O
  • Module B – O&O
  • Module C – O&O (Gecertificeerd Kynologisch instructeur)
  • Gedragscoach (verschillende modules gedaan bij Annorlunda, dogvision en toscanzahoeve)
  • Activiteitencoach mod. 1 (Tinley)
  • Sporthonden instructrice – C. van de kamp
  • Vechtende honden, en dan? – Y. Veldhuijzen
  • Agressie – L. Boersma
  • Hond-Mens agressie – Y.Veldhuijzen
  • Behaviour Adjustment Training – M.Bladder
  • De relatie tussen gedrag & gezondheid – M. Bladder 
  • Emoties en lichaamstaal – L. Boersma
  • Najagen – Argos
  • Giardia, Health & Behavior – Amber Watson
  • Stress bij honden – M. Gaus
  • Van pup tot werkhond – D. Staal   
  • Honden trainen voor professionals – Tinley
  • Bewust aanraken – Kynomassage
  • Dominantie – M. Bladder   
  • Angst bij honden – M. Bladder
  • Canine Communication – Pet Academy     
  • Pet Psychology – Pet Academy
  • Concept training – DogsTalk   
  • Sporthonden fitness – C. van de kamp
  • Oud versus Nieuw – W. las van Bennekom
  • Spelgedrag – M. Vrolijk
  • Pubers en hormonen- S. Turner
  • Diamond member Grisha stewart (BAT).                       
  • Aggression in Dogs Mastercourse- Michael Shikashio        
  • Pijn bij honden- Y. Veldhuijzen
  • Grenzen aan beïnvloeden van rasspecifiek gedrag- Tinley
  • Aggression in Dogs Conference- 12 sprekers
  • Gedragstesten – Dogvision
  • Karakterbeoordeling bij pups – Martin gaus academie
  • Toscanzahoeve: Gedragsmedicatie, Agressie, Ethologie, Voeding, Asielhonden trainen in de praktijk etc.
  • Maagdarmenbuik- Viviane Miellet
  • High Drive Working Dogs- Denise Fenzi
  • Deaf dogs- Terrie Hayward
  • Welfare assesment- Liselot Boersma
  • Balans & coördinatie – Sam Turner
  • Welzijn en abnormaal gedrag- Dogvision
  • Ben van Cranenburg- Wat is pijn?
  • Viviane Miellet- Pijnbestrijding
  • Complementair Viviane Miellet- Maag, Darmen & buik
  • Michelle Vrolijk- Pijn signaleren
  • Michelle Vrolijk- Casuistiek uit de praktijk   
  • Eduard dekkers- Mentale en Fysieke pijn
  • Margriet Koopman- Herkennen van bewegingsproblemen
  • Margriet Koopman- Sporthonden
  • Positief pakwerk – Marcel Nijland
  • Het C woord- Marcel Nijland

Nick

Mede-eigenaar/ Pakwerker / Instructeur

Mijn naam is Nick en ik ben de partner van Melanie en dus ook de trotse eigenaar van Rambo, Coco, Jinx en Yoni. In de afgelopen zes jaar heb ik geleerd dat ik niet de baas ben over deze drie rakkers maar dat ze mijn beste vrienden zijn en hen begeleid in een mooi leven, zo maken ze ook mijn leven mooier!

Ik train actief SAR met mijn honden en leid Yoni op tot inzetbare reddingshond. Daarnaast ben ik pakwerker en vind ik het leuk om mijn honden trucjes te leren. 

Vroeger voordat Melanie en ik samen waren had ik niet zo veel met honden. Toen Coco op mijn pad kwam, en ons had gekozen toen we haar op straat tegen kwamen en niet meer van onze zijde afweek, veranderde zij mijn hele leven én beeld van en over honden. Vanaf dat moment was ik om! Ik zou mij nu nooit meer een leven zonder honden kunnen voorstellen. Ik heb met mijn honden bij verschillende hondenscholen allerlei cursussen en trajecten gevolgd. Daar heb ik voornamelijk trucjes en oefeningen geleerd, maar nooit echt leren kijken wat mijn hond nou nodig heeft en wat mijn hond mij probeert duidelijk te maken. De hondentaal is helaas nooit onderdeel geweest van een cursus. Nu weet ik ondertussen dat dit super belangrijk is, ik vind het dan ook jammer dat veel nieuwe hondeneigenaren hier tegen aan lopen, persoonlijk denk ik dat dit veel problemen kan voorkomen.

Melanie is super bedreven en heeft veel kennis vergaard in de afgelopen jaren, zij heeft mij dit allemaal bijgebracht. Ik ben super trots op haar visie en zienswijze en datgene wat zij doet met SamenWelzijn. Ik ben dan ook haar steun en toeverlaat en tevens op vele vlakken inzetbaar op de hondenschool. Ik ondersteun bij de lessen, geef zelf les, ben altijd in voor een praatje op de hondenschool én ik draag regelmatig de mouw voor het pakwerk. Dit is wel echt mijn passie, hier ben ik erg bedreven in!

Ingrid

Instructrice / Gedragscoach

Mijn naam is Ingrid. Van huis uit ben ik opgegroeid met asiel/herplaats honden. Het was voor mij een logische stap om bij het op mijzelf gaan wonen een asielhondje in huis te halen, Kelly een schotse collie. Zo gek als ik op honden ben bleef het niet bij 1 hond. Allerlei rassen hebben ons gezin rijk gemaakt. Van o.a. Golden retrievers, Cockerspaniel, x-labrador, Mechelse herders en heden nog Ziva (mechelse herder) en Loeka (Hollandse herder). Veel van de honden hadden een rugzak, daar wilde en moest ik iets mee. Ik wilde leren begrijpen waarom een hond doet wat hij doet en waar ik op een positieve manier aan kon bijdragen . Zo ben ik in 1985 in contact gekomen met de hondensport. Door de verschillende honden met verschillende behoeftes en eigenschappen heb ik veel gesnuffeld aan diverse takken van de hondensport. De rode draad in de trainingen was het samenspel met mijn honden, het opbouwen van wederzijds vertrouwen, beheersing en rust, en vooral samen plezier hebben. Veel van mijn honden zag ik uit hun schulp komen en opbloeien. Vooral het inzicht krijgen van wat mijn eigen gedrag bijdraagt aan het gedrag van mijn hond was voor mij zeer verhelderend. Dit wilde ik ook heel graag overdragen en ben daardoor in 2001 als kynologisch instructeur  gaan lesgeven.

​Mijn honden zijn mijn passie, maatjes en mijn grootste leerschool! Ik noem mijzelf nooit een baas of leider, ik ben een Maatje …een maatje die consequent en duidelijk is naar mijn honden toe  zodat zij altijd weten waar ze aan toe zijn. Wit of zwart maar nooit grijs. Hiermee bouw ik een vertrouwensband met mijn honden op. Mijn honden weten altijd waar ze aan toe zijn en dat brengt rust. Het lesgeven aan en coachen van eigenaren van honden is voor mij meer dan een passie. Soms hoor ik cursisten zeggen: ik doe het Fout! Als je de stap naar een hondenschool en /of gedragsdeskundige heb gezet met de goede intentie ben je mijn inziens nooit fout. Onbewust kan je bijdragen aan ongewenst gedrag van je hond. Voor mij een drijfveer indien ik kan bijdragen aan het inzien dat in sommige , problematische gevallen, relatief eenvoudig op te lossen zijn. Simpel door ons zelf bewust te zijn wat wij naar de hond overbrengen en acceptatie van de hond. 

Mijn grootste motivatie als instructeur is dat mens en hond elkaar begrijpen. Accepteren en van elkaar leren. Genieten, ontspannen en onderlinge goede relatie met onze  hond(en). Mijn passie voor Obedience begon rond 2006 waarmee ik inzicht kreeg in nieuwe leerprincipes, welke mij direct aansprak. Door de leuke, gevarieerde en motiverende trainingen zag ik dat mijn hond alles veel sneller oppikte, wij samen veel plezier tijdens de trainingen beleefde en samen toch nog steeds oefende op gehoorzaamheid. Tijdens de trainingen wordt er gebruikt gemaakt van diverse soorten beloningen o.a. voer, spel, stem en/of sociale beloning. Door het variëren van verschillende beloningen blijven mijn honden gemotiveerd en alert. Het leuke van Obedience vind ik de variatie die je kan toepassen bij de oefeningen. Dit houdt o.a. in dat je 1 oefening op verschillende manieren kan trainen. Het (aan) leren steady , snelheid, afleiding, motivatie, beheersing en het leren schakelen van de hond. Dus saai is het zeker niet. Door het beoefen van Obedience met mijn honden ben ik ervan overtuigd dat mijn honden een stuk stabieler in het leven staan en gemotiveerder zijn om te luisteren. Niet alleen tijdens de trainingen maar ook in het dagelijkse leven. Met het trainen van Obedience ben ik nooit uitgeleerd en kan ik trainen waar mijn honden en ik ons het prettigst bij voelen, recreatief of toch meer perfectie.

Behaalde Diploma's en certificaten

Gecertificeerd Instructeur Nosebedience- De nederlandse detectiebond
Certificaat kader instructeur
Certificaat Instructeur Nadac Hoopers
Certificaat EHBO voor honden
Certificaat Instructeur Module FCI Obedience 
Certificaat Module A O&O
Certificaat module 1 Opleiding Gedragsdeskundige Animals Faith
Certificaat Cirkeltraining Basis
Certificaat Cirkeltraining Vervolg
Certificaat instructeur Treitball

Workshop trainingsmodule FCI Obedience
Workshop BAT Lezing Monique Bladder
Workshop TTouch voor honden
Weken met everday magic: Suzy Deurnick
Lezing Drillen of willen Peter Beekman
Lezing Omgang moeilijkste cursisten Simon Prins

Gecertificeerd instructrice Praktijkspeuren

Gecertificeerd detectie instructrice

Trainings weekend FCI Obedience
Seminar FCI Obedience Joanna Hewelt
Seminar Oili Huotari FCI Obedience
Workshop O&O FCI Obedience gevorderen
HRH Stoere jongens en pittige meiden
Detectie speuren
Seminar Oili Huotari FCI Obedience
Lezing Hondentaal Argos
Seminar Oili Huotari FCI Obedience
Bijscholing Vechtende honden uit elkaar halen en dan
Bijscholing Dierenarts training in de praktijk
Bijscholing R.I.E.C.H Methode
Hondentrainen voor professionals Tinley Acedemie
Seminar Joanna Hewelt Obedience

Merel van der Waal

Instructrice / gedragscoach

Hoi, ik ben Merel. Ik woon samen met mijn twee dochters, mijn man en onze katten Nika en Floor in het landelijke Oudkarspel. Geen hond? Nee, geen hond op dit moment… Dat is een verhaal apart.

Honden? Daar wist ik niets van. Als ze kwispelen zijn ze blij, toch…? Dat was hoever mijn kennis reikte. Totdat… Wij besloten na vele jaren van twijfel toch om een hond in huis te nemen. Toen begon mijn ontdekkingstocht.
Vanuit mijn perfectionistische kant wilde ik alles weten en ging ik super voorbereid bij allerlei fokkers langs. Kennis maken met verschillende rassen. Uiteindelijk zijn wij uitgekomen bij een Hollandse Herder van een fantastische fokster. Met mijn neus in de boeken bracht ik avonden door, zodat ik goed voorbereid zou zijn als de pup eenmaal in huis kwam. Ik was er klaar voor!

Viel dat even tegen toen ze er uiteindelijk was… Ik wil geen spelbederver zijn, maar dit had ik me toch echt anders voorgesteld. Natuurlijk wist ik van het bijtgedrag, de wakkere nachten, de zindelijkheidstraining, de benchtraining en het alleen zijn opbouwen. Dat waren geen verrassingen. Met mijn goede gedrag ons direct bij een hondenschool ingeschreven, om de ‘puppycursus’ te volgen. Want ik wil een voorbeeldhond. Een hond waar je mee de straat op kan, die alles en iedereen negeert, die luistert en niet tegen je opspringt of vogels najaagt. Mijn hond zou dat wel eens even allemaal kunnen. Je raadt het al: dat verliep niet helemaal zoals gedacht.

Tijdens de eerste puppyles besloot Dunya dat zij helemaal geen zin had om te luisteren. Ze vond het veeeeeel te spannend. Ze schreeuwde alles bij elkaar en blafte naar alles wat bewoog. Dat hield ik welgeteld tien minuten vol en toen ben ik huilend de ruimte uitgestormd, terwijl de overige honden keurig alle aanwijzingen opvolgden. Op
de achtergrond hoorde ik medecursisten zeggen: “zo die maakt wel herrie zeg”. De spreekwoordelijke hamerslag
was dat voor mij. Diep ongelukkig was ik. Lag het aan mij? Had ik de mislukkeling uit het nest gekregen? Wat doe
ik niet goed? Dunya begon steeds meer ongewenst gedrag te laten zien (excessief bijten, uitvallen naar andere honden,
hyperactiviteit, bezitsagressie) en de situatie thuis werd, ondanks onze beste bedoelingen, steeds gevaarlijker.

Uiteindelijk ben ik in contact gekomen met Ingrid en Melanie. Wat een verademing was dat! Stapje voor stapje
kwamen we dichter bij de oorzaak van haar gedrag. Helaas bleek dat er bij Dunya meer aan de hand was. Gaandeweg kwamen we daar achter. Medisch speelde er veel. Na langdurige onderzoeken en heel veel
dierenartsen gezien te hebben bleek er bij Duyna een chronische maag/darm infectie gaande (IBD). Omdat ze in haar korte leven (ze was nog geen jaar) voornamelijk pijn gekend heeft en daarmee heel veel negatieve associaties gelegd heeft, was het maar de vraag of we dit konden ombuigen. De pijn zou immers altijd terugkerend zijn. Daarom hebben we, met pijn in ons hart, we besloten haar te laten gaan. De allermoeilijkste beslissing ooit! Maar wel met haar welzijn in het hoofd! Vanwege de situatie met Dunya ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in de hond en met name het gedrag van de hond. Met name de motivatie voor bepaald gedrag is wat mij intrigeert. Ik heb door Dunya zo verschrikkelijk veel geleerd en daar ben ik haar voor altijd dankbaar voor. Wij hebben haar niet het leven kunnen geven dat elke hond zo gegund is, maar zij heeft mij wel iets heel waardevols geleerd: je kan het allemaal nog zo goed bedacht hebben, uiteindelijk moet je dealen met de omstandigheden die er zijn. Vertrouw daarbij op je gevoel!

Dat is ook wat ik mijn cursisten mee wil geven. In de hondenwereld zijn er, net als in het voetbal, 17 miljoen
coaches. Iedereen weet het beter dan de vorige. Laat je niet gek maken! Gebruik je gezond verstand, want jij kent
jouw hond het beste. Ik vind het belangrijk om verder te kijken dan alleen het gedrag. Gedrag komt immers ergens vandaag en als we de oorzaak niet achterhalen zijn we alleen maar pleisters aan het plakken op een slagaderlijke bloeding…

Je vraagt je vast af: waarom zelf geen hond? Op dit moment is er in ons hart en hoofd nog geen ruimte voor een nieuwe hond. Daarvoor is de wond nog te vers. Dat betekent overigens niet dat er geen honden in ons leven zijn.
We vangen regelmatig tijdelijk honden op uit een crisissituatie of krijgen gezellige logees. Daarnaast train ik regelmatig met de herders uit het asiel!

Lia Oostingh

Instructrice / asielmedewerker

Hoi, ik ben Lia. Mijn roots liggen op het platteland en mijn interesse
in dieren is letterlijk in de wieg begonnen. Mijn hele jeugd was ik
bezig met dieren en hun gedrag maar ook met sporten op hoog niveau. Door
een blessure kon ik mijn opleiding lichamelijke oefening niet afmaken en
nam ik de overstap op de dieren. Het gevolg was dat ik naast een
opleiding dierenarts assistente en Animal Management (Britse opleiding)
een stage ging lopen in Ouwehands Dierenpark waar ik vervolgens een
vaste baan kreeg. Op dat moment had ik twee Mechelse Herder teefjes, een
herplaatser van 4 jaar, KNPV-getraind en een pup van 12 weken. Met de
pup ben ik de training in gegaan en heb naast puppy-cursussen de G&G
gedaan en begonnen met Agility. Zij was een angstige pup door slechte
socialisatie en heeft mij heel wat geleerd over het winnen van
vertrouwen en omgaan met angstopwekkende prikkels. Helaas trainde ik
haar eerst nog volgens oude methodes, met de slipketting en veel
correctie maar gelukkig deed het PRT-training (positive reinforcement
training) zijn intrede in de dierentuin en bij de honden en ben ik al
vrij snel overgestapt naar clubs waar op een positieve manier getraind
werd.

In mijn werk heb ik vooral met zeezoogdieren gewerkt zoals zeeleeuwen,
zeehonden en dolfijnen. Hiervoor heb ik in Mexico en in Noorwegen
gewoond en verder gewerkt bij Nederlandse dierentuinen zoals Dierenpark
Emmen en landgoed Hoenderdaell. Bij de dolfijnen heb ik pas echt geleerd
hoe de training toe te passen op een positieve manier. Want een dolfijn
kun je niet aan een lijn houden en corrigeren, hongerig houden kan niet
want dat zijn ze snel ziek omdat ze water uit de vis nodig hebben anders
sterven ze snel. Het enige wat werkt bij deze zeer intelligente dieren
is PRT en het opbouwen van een band. Naast zeezoogdieren heb ik vele
andere dieren getraind zoals olifanten, reptielen (krokodillen), apen,
papegaaien, (ijs)beren, tijgers, leeuwen, panters, (roof)vogels en uilen
maar ook paarden, cavia’s en schapen én honden natuurlijk.

Voor de Tinley Academie hielp ik studenten met het trainen van dieren,
verzorgde en trainde de dieren van Tinley zelf en gaf ik les op scholen
over training, welzijn en verrijking bij paarden, papegaaien en
exotische dieren in de dierentuin. Hier ben ik ook mijn kennis en
interesse in honden gaan uitbreiden door de Algemene Basisopleiding
Africhters te gaan doen en Kynologisch Instructeur en werd ik de trotse
bezitter van mijn Mechelse herder reu Drammer. Hij was mijn
trainingsobject. Al mijn methodes zoals clickertraining, choice of
control, concept training en research training werden op hem getest. Nog
nooit heb ik zo’n geduldige hond meegemaakt. Hij was natuurlijk wel een
Mechelaar die snel kon schakelen en veel beweging en aandacht nodig had
maar de mentale uitdagingen waar ik hem aan bloot stelde heeft heel wat
in dat koppie teweeg gebracht.

Ik werk op dit moment in het dierenopvangcentrum met honden (asiel en
pension) en heb een aantal jaar geleden ook op een asiel met honden
gewerkt en getraind. Ook hier probeer ik mijn kennis in te zetten om de
dieren te helpen in het dealen met onze maatschappij en ander gedrag aan
te leren zodat ze keuzes kunnen maken. Ik wil hun rugzakje vullen met
meer positieve ervaringen zodat ze weer een waardevol leven tegemoet
kunnen gaan bij nieuwe eigenaren. Alles wat ik maar kan doen om het
welzijn op een hoger niveau te brengen en de band en communicatie tussen
mens en dier te versterken en beter begrijpbaar te maken zoals het
ontdekken van hun persoonlijkheid, hun temperament en emotionele staat
om vervolgens trainingen en activiteiten te geven die daarbij passen.
Pas dan leren ze om te gaan met de omgeving waarin WIJ ze stoppen. Dat
is de boodschap die ik graag wil uitdragen. Je hebt de
verantwoordelijkheid voor je dier te zorgen die zich op allerlei
manieren probeert aan te passen aan de situaties waarin wij ze plaatsen.
Dat lukt ze lang niet altijd. Ze hebben hulp nodig op zowel lichamelijk
als het mentale vlak. Daar wil ik graag bij helpen!”