Bijt jouw pupje heel veel? Of heeft hij vaak “de gekke 5 minuten”? Grote kans dat je pup te weinig slaapt. Een pup hoort gemiddeld zo’n 20 uur per dag te slapen. Veel hé? Dit betekent dus dat je pup maar 4 uur op een dag wakker is! 

Waarom moet mijn pup zoveel slapen? Slapen is eigenlijk het belangrijkste van deze levensfase. Immers, in de slaap worden alle prikkels verwerkt. Het emmertje wordt weer geleegd. Daarnaast groeit je pupje in zijn slaap. Dit kost allemaal super veel energie! Je ziet dan ook dat pups tegenwoordig snel overprikkeld zijn doordat ze te weinig slapen en er te veel activiteiten met ze worden ondernomen. Socialisatie heeft niet zo veel zin als je pup te weinig slaapt, de kans dat de nieuwe prikkels worden omgezet tot negatieve (leer) ervaringen is groot. Stel je voor dat je al een week niet goed en niet genoeg slaapt. Na die week kan je een stuk minder hebben en wordt je wellicht iets chagrijniger. Tel daarbij op dat je net verhuisd bent en je bent begonnen op je nieuwe werk, waardoor je allemaal nieuwe dingen moet leren en je de hele dag bezig bent met concentreren om je werk goed te doen en te snappen wat er van jou gevraagd wordt. Dat is geen succes! Je bent moe, je concentratie vermogen is laag en je bent prikkelbaar. Dit is precies hetzelfde voor jouw pup. Een pup kan alleen niet praten en klagen. Hij zal dus meer bijtgedrag in zetten en zijn energie omzetten in een schreeuw om aandacht.  Je pup is net bij zijn vertrouwde omgeving weg, bij zijn moeder, zijn broertjes en/of zusjes en uit zijn veilige nest. Hij komt in een nieuwe situatie met misschien wel andere huisdieren, kinderen en andere geuren en prikkels. De hele dag door wordt je pup blootgesteld aan nieuwe ervaringen. Geef hem de kans om deze te verwerken en wacht even met socialisatie (dus ook de visite) totdat je pup een beetje gewend is aan zijn nieuwe situatie. Gaat dit goed? Heeft jouw pup een veilige slaapplek? Slaapt hij voldoende? Voeg dan langzaam aan nieuwe prikkels toe. 

Die veilige slaapplek, dat is nog best een dingentje. Wij zijn snel geneigd om de bench in de woonkamer neer te zetten. Want jouw pup is onderdeel van het gezin toch? Ik snap de beweegreden heel erg goed! Maar vergelijk het eens met een baby. Een baby leg je niet in de woonkamer neer om te slapen. Elk geluidje zal je baby wakker maken. Dit geldt precies hetzelfde voor de pup. Jij bent zijn held! Elke keer als je op staat om koffie te pakken, naar de toilet te gaan etc zal jouw pup de keuze maken om je te volgen en die keuze te verkiezen boven slapen. We moeten de pup echt gaan leren om te slapen, dit kunnen ze (nog) niet uit zichzelf, en vinden ze ook helemaal niet leuk in het begin.. Maar het is wel noodzaak om ervoor te zorgen dat jouw pup uitgroeit tot een stabiele hond. Te weinig slaap kan ervoor zorgen dat jouw pup op latere leeftijd concentratie problemen, altijd “aan” staat en zelfs een groei achterstand krijgt.  Misschien niet het leukste om mee bezig te zijn deze periode maar dus zeker wel het belangrijkste. Ook al is het nog zo gezellig als je pup aan je voeten in slaap valt, dit is geen diepe slaap. Of je moet voor uren stokstijf op de bank willen zitten en geen kinderen/huisdieren/ partner hebben waar je pup op reageert😉 Je pup komt pas in de remslaap na +- 1.5 uur, in de remslaap gaan ze dromen en worden de prikkels verwerkt. 

Maar hoe krijg ik het dan voor elkaar dat mijn pup genoeg slaapt? Je pup slaapt (waarschijnlijk) snachts goed door. Dit komt door de rust in huis, geen/minder geluiden, minder bewegingen en een donkere ruimte. Het is dus de uitdaging om je pup overdag ook goed te laten slapen. Zorg er daarom voor dat je een afgesloten ruimte creëert waar jouw pup in diepe slaap kan komen. Bijvoorbeeld de bench in de slaapkamer of in een studeer kamer. Leer de bench op een positieve manier zodat het daadwerkelijk een veilige omgeving wordt. Laat daarnaast aan iedereen in het huishouden weten dat als de pup in de bench is hij niet gestoord mag worden.  Geef je pup iets mee om te kauwen, dit werkt kalmerend en rustgevend, en zit even bij hem totdat hij in slaap is gevallen. 

Moet ik mijn pup wakker maken om te laten plassen? Nee! Doe dat alsjeblieft niet😊 laat hem lekker slapen, hij geeft vanzelf wel aan wanneer hij een plasje moet doen. 

Ik weet het, het is super moeilijk om je pup goed te laten slapen in het begin maar believe me, het is het harde werken meer dan waard! Je krijgt er een fijne, niet overprikkelde, pup voor terug waardoor je de tijd dat hij wakker is ook echt kwalitatief en goed kan besteden.

Wil je graag jouw ervaringen delen? Laat het weten in de reacties! Heb je hulp nodig? Let me know!

Liefs,

Melanie & een poot van Rambo, Coco & Jinx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *